Korzyści płynące z jedzenia słodkich ziemniaków, część I

 



Oto zaskakujące korzyści zdrowotne płynące z jedzenia słodkich ziemniaków.

  • Są wysoce pożywne

Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

200 gramów pieczonego batata ze skórką zapewnia w szczególności węglowodany, białko, Witaminę A, Witaminę C, mangan, Witaminę B6, potas, kwas pantotenowy, miedź i niacynę.

Ponadto słodkie ziemniaki — zwłaszcza odmiany pomarańczowe i fioletowe — są bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

  • Wspierają zdrowe jelita

Błonnik i przeciwutleniacze w słodkich ziemniakach są korzystne dla zdrowia jelit.

Słodkie ziemniaki zawierają dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik na długo pozostaje w przewodzie pokarmowym i zapewnia szereg korzyści zdrowotnych związanych z jelitami.

Niektóre rodzaje błonnika rozpuszczalnego — znanego jako włókna lepkie — pochłaniają wodę i zmiękczają stolec. Z drugiej strony nielepkie, nierozpuszczalne włókna nie wchłaniają wody i zwiększają objętość.

Niektóre rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna mogą być również fermentowane przez bakterie w okrężnicy, tworząc związki zwane krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, które zasilają komórki błony śluzowej jelita i utrzymują je w zdrowiu i sile.

Diety bogate w błonnik zawierające 20-33 gramy dziennie mają związek z niższym ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy i bardziej regularnymi ruchami jelit.

Przeciwutleniacze w słodkich ziemniakach mogą również przynieść korzyści jelitowe.

Badania probówkowe wykazały, że przeciwutleniacze w fioletowych słodkich ziemniakach sprzyjają rozwojowi zdrowych bakterii jelitowych, w tym niektórych gatunków Bifidobacterium i Lactobacillus.

Większe ilości tego typu bakterii w jelitach wiążą się z lepszym zdrowiem jelit i mniejszym ryzykiem wystąpienia takich stanów jak zespół jelita drażliwego (IBS) i biegunka zakaźna.

  • Mogą mieć właściwości zwalczające raka

Słodkie ziemniaki dostarczają przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka.

Stwierdzono, że antocyjany – grupa przeciwutleniaczy znajdujących się w fioletowych słodkich ziemniakach – spowalniają wzrost niektórych typów komórek rakowych w badaniach probówkowych, w tym pęcherza moczowego, okrężnicy, żołądka i piersi.

Podobnie myszy karmione dietą bogatą w fioletowe słodkie ziemniaki wykazywały niższe wskaźniki wczesnego stadium raka okrężnicy – ​​co sugeruje, że antocyjany w ziemniakach mogą mieć działanie ochronne.

W badaniach probówkowych stwierdzono również, że ekstrakty ze słodkich ziemniaków pomarańczowych i skórki słodkich ziemniaków mają właściwości przeciwnowotworowe.

Wciąż jeszcze nie są znane korzyści z takiej diety wpływające na ludzi. 


Kolejne ciekawostki w następnym poście!


Komentarze