Korzyści płynące z jedzenia słodkich ziemniaków, część II




Oto kolejne pozytywne efekty płynące z jedzenia słodkich ziemniaków.


  • Wspierają zdrowy wzrok

Słodkie ziemniaki są niezwykle bogate w beta-karoten, przeciwutleniacz odpowiedzialny za jasnopomarańczowy kolor warzyw.

Jedna filiżanka (200 gramów) pieczonego pomarańczowego słodkiego ziemniaka ze skórką dostarcza ponad siedmiokrotnie więcej beta-karotenu niż potrzebuje przeciętny dorosły człowiek dziennie.

Beta-karoten jest przekształcany w Twoim organizmie w witaminę A i wykorzystywany do tworzenia receptorów wykrywających światło w Twoich oczach.

Poważny niedobór witaminy A jest problemem w krajach rozwijających się i może prowadzić do szczególnego rodzaju ślepoty znanej jako kseroftalmia. Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten, takich jak słodkie ziemniaki o miąższu pomarańczowym, może pomóc w zapobieganiu tej chorobie.

Purpurowe słodkie ziemniaki również wydają się mieć korzystny wpływ na wzrok.

Badania w probówkach wykazały, że antocyjany, które dostarczają, mogą chronić komórki oka przed uszkodzeniem, co może mieć znaczenie dla ogólnego zdrowia oczu.

  • Mogą poprawić funkcjonowanie mózgu

Spożywanie fioletowych słodkich ziemniaków może poprawić funkcjonowanie mózgu.

Badania na zwierzętach wykazały, że antocyjany w fioletowych słodkich ziemniakach mogą chronić mózg, zmniejszając stan zapalny i zapobiegając uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki.

Wykazano, że suplementacja bogatym w antocyjany ekstraktem ze słodkich ziemniaków poprawia uczenie się i pamięć u myszy, prawdopodobnie ze względu na jego właściwości przeciwutleniające.

Nie przeprowadzono żadnych badań, aby przetestować te efekty u ludzi, ale ogólnie dieta bogata w owoce, warzywa i przeciwutleniacze wiąże się z niższym ryzykiem upośledzenia umysłowego i demencji.

Komentarze