Moje ukochane chipsy. Mogłabym je jeść codziennie, gdyby nie były takie niezdrowe! Komu zawdzięczamy tę dobroć? Kto je wymyślił?
Chips ziemniaczany został wynaleziony w 1853 roku przez Afroamerykańskiego szefa kuchni, George'a Cruma, podobno przez pomyłkę.
Crum serwował smażone ziemniaki bardzo wybrednemu klientowi, który był niezadowolony z grubo pokrojonych ziemniaków i zażądał, aby kucharz pokroił je w jeszcze cieńsze plasterki. Tak więc Crum zrobił frytki, które były zbyt cienkie, aby je zjeść widelcem, mając nadzieję, że zdenerwuje wyjątkowo wybrednego klienta. O dziwo, klient był zachwycony!
Chipsy Cruma były pierwotnie nazywane chipsami Saratoga i chrupkami ziemniaczanymi. Wkrótce postanowiono je zapakować i sprzedawać w Nowej Anglii w Stanach Zjednoczonych.
W latach 20. sprzedawca Herman Lay sprzedawał chipsy ziemniaczane na południu USA (sprzedając je z bagażnika swojego samochodu), a w 1926 r. Laura Scudder (właścicielka fabryki chipsów ziemniaczanych w Monterey Park w Kalifornii) wynalazła torebkę z papieru woskowanego na chipsy, dzięki której chipsy mogły być świeże i chrupiące. Spopularyzowało to produkt na skalę ogólnokrajową.
Komentarze
Prześlij komentarz