Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) należy do rodziny roślin psiankowatych. Powstał i został po raz pierwszy wyhodowany przez człowieka w Andach w Ameryce Południowej.
Ziemniak jest trzecią najważniejszą uprawą żywności na świecie po ryżu i pszenicy pod względem spożycia przez ludzi. Ponad miliard ludzi na całym świecie je ziemniaki, a całkowita globalna produkcja upraw przekracza 300 milionów ton metrycznych.
I uwaga! Istnieje ponad 4000 odmian rodzimych ziemniaków, głównie w Andach. Występują w wielu rozmiarach i kształtach. Istnieje również ponad 180 gatunków dzikich ziemniaków, chociaż są zbyt gorzkie, by je jeść.
Ziemniak jest rozmnażany wegetatywnie, co oznacza, że nową roślinę można wyhodować z ziemniaka lub kawałka ziemniaka, zwanego „nasionem”. Nowa roślina może wyprodukować 5-20 nowych bulw, które będą klonami genetycznymi rośliny matecznej. Rośliny ziemniaka wytwarzają również kwiaty i jagody, które zawierają 100-400 nasion botanicznych. Można je sadzić, aby wyprodukować nowe bulwy, które będą różniły się genetycznie od rośliny matecznej.
Ziemniaki mogą rosnąć od poziomu morza do 4700 metrów nad poziomem morza; od południowego Chile po Grenlandię.
Jeden hektar ziemniaków może dać od 2 do 4 razy więcej pokarmu niż zboża. Ziemniaki produkują więcej żywności na jednostkę wody niż jakakolwiek inna uprawa wielkoobszarowa i są do siedmiu razy bardziej wydajne w zużyciu wody niż zboża. Produkowane są w ponad 100 krajach na całym świecie.
Od początku lat sześćdziesiątych wzrost powierzchni produkcji ziemniaków szybko prześcignął wszystkie inne uprawy żywności w krajach rozwijających się. Jest podstawowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego dla milionów ludzi w Ameryce Południowej, Afryce i Azji, w tym Azji Środkowej.
Obecnie ponad połowa światowej produkcji ziemniaków pochodzi z krajów rozwijających się.
Komentarze
Prześlij komentarz